Skip to content

Готови ли сте да се включите в Agile експеримент? :)

by javornikolov on November 4th, 2015

Здравейте!

Кога за последен път присъствахте на събиране на Agile общността в България?

Ако не е било скоро и ако търсите форум, в който да дискутирате въпроси от вашия опит с други хора на същата вълна, ви предизвикваме да се включите активно в обновеното Agile community.

Какво се случи?

Не-конференцията ALE15, която ни събра в края на август, показа нуждата и ползите от дискусиите по актуални въпроси от Agile и Lean практиката в България. Видяхме, че има много хора, които активно работят по темата, готови са да споделят опит и да търсят нови идеи от други практици.

Затова преди 4 седмици с няколко запалени аджилисти се събрахме на неформална (бирена) среща и се развихрихме в генериране на идеи как да ре-енергизираме нашата общност и да я направим по-полезна.

Какво е новото?

Ето и какво решихме:

#1 – Виртуални + реални срещи

За да направим форума по-достъпен за всички, за които пътуването от единия край на София/България до другия е пречка да присъстват на срещите, ще стартираме регулярните срещи като виртуални, тип уебинар. Така ще спестите времето за пътуване и ще можете да се включвате, без значение къде по света се намирате в момента!

Разбира се, контактът лице-в-лице си остава незаменим, затова ще продължим практиката с неформални срещи на по бира, а ако имаме спонсори, които да осигурят и зала за среща наживо, можем да комбинираме двата формата.

#2 – Lightning talks + open space discussions

Отново вдъхновени от формата на ALE, искаме да пробваме някои идеи и в нашата общност. Ще започнем с до 3 кратки презентации (по 7 мин.) на теми, свързани с Agile и Lean – всеки участник е добре дошъл да предложи тема и да участва като презентатор. Остатъкът от срещите ще провеждаме във формат “open space”, който представлява групова дискусия по тема, отново поставена от някой от вас. Така се надяваме съдържанието да е максимално близо до въпросите, които ви вълнуват, за да ви е полезна срещата.

#3 – Роли

Това е най-интересната част 🙂 Тъй като виртуалната форма може да създаде някои бариери пред активното участие на всички хора, решихме да взаимстваме идеи от Toastmasters’ и да дефинираме различни роли в срещите – описанията им можете да видите тук. Всеки от вас може да заяви желанието си да се включи в някоя от ролите (стига тя да е свободна за следващата среща). Заявените за момента роли може да видите тук. Надяваме се така срещите да преминават по-структурирано и ефективно, а вие да имате възможност да сте активни участници в създаването им 🙂

 

И така, първа серия на експеримента ще се проведе на 2 декември – включете се!

Как да влезем в срещата: ще пробваме Jit.si (open source уеб базиран инструмент) в съчетание с Google hangouts за open space формата. Ето линк за влизане в срещата: https://meet.jit.si/BGagile. Имайте предвид, че e препоръчително да ползвате Chrome.

За Open Space дискусиите
Идеята на оpen space дискусията е да коментирате в група проблем, поставен от някой от нас, и да генерирате идеи и изводи, които накрая се обобщават в един tweet.

Предложения за теми можете да давате тук: http://www.ideaboardz.com/for/AgileBG%20Meetup/2439501. Освен това, можете да гласувате за вече предложени такива. На срещата ще вземем първите 3 теми, които имат най-много събрани гласове.

Twitter hashtag
По време на срещата (а и преди/след нея) можем да ползваме Twitter хештаг ‪#‎BGagile‬ – на него ще постваме резултатите от open space дискусии, и ще можете да споделяте всякакви други неща около срещата и общността.

 

Може да се регистрирате за събитието в социалните мрежи:
Виж събитието във Facebook The Event in Google+ meetup-logo-2x Виж събитията в Google Calendar

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS